top of page

De opkomst van Industry 5.0: Struikelblok of een kans om beter te doen?GEN-S monogram groen


Artificial Intelligence is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Het groeit exponentieel en op een ongekende manier. Voor sommigen is dit het toppunt van onze beschaving, terwijl anderen het eerder eng en overweldigend vinden. Het feit dat verschillende leiders op het gebied van geavanceerde technologie (waaronder Apple co-founder Steve Wozniak) publiekelijk oproepen om de ontwikkeling van AI 6 maanden te pauzeren gezien de potentiële risico's voor de mensheid, geeft aan hoe groot en complex dit onderwerp is.


We vragen ons allemaal af hoe de toekomst van onze samenleving eruit zal zien. Een vraag die niemand kan beantwoorden, maar als mensen hebben we nog steeds de macht in handen om te bepalen hoe we willen dat onze toekomst eruit zal zien. Technologie zal ongetwijfeld ons leven op veel gebieden verbeteren, maar er zijn ook risico's aan verbonden. Daarom is het belangrijk dat we kritisch blijven en onze keuzes omtrent technologie zorgvuldig overwegen.

"Implementation of technological change must involve critics as well as advocates".

- Andy Hargreaves // researcher, writer, speaker, consultant and policy advisorMacbook Pro op tafel met ChatGPT open 'Introducing ChatGPT'


Wat is Industry 5.0?

We zijn momenteel midden in de 5IR of Industry 5.0, wanneer we kijken naar de tijdlijn van de Industriële Revolutie. Het concept kan niet op een beter moment komen. Door de recente Covid-crisis zijn veel industrieën zichzelf aan het heruitvinden en dat biedt de gelegenheid om werkplekken inclusiever te maken, veerkrachtigere toeleveringsketens op te bouwen en duurzamere productiemethoden te implementeren.


Industry 5.0 is een uitbreiding van Industry 4.0, waarin de focus ligt op het milieu, de sociale aspecten en de aanwezigheid van grondrechten, terwijl in Industry 4.0 vooral de economische en technologische aspecten centraal stonden. Het is een vooruitstrevende benadering van hoe de industrie en maatschappelijke behoeften kunnen samengaan en naast elkaar kunnen bestaan.


Er heerst een wijdverspreide misvatting dat Industry 5.0 vooral draait om artificial intelligence, robots en IoT. In werkelijkheid staat de mens en de maatschappij hier centraal binnen het kader van intelligente technologie.Industry 5.0 als het zoveelste obstakel of een kans voor een betere wereld?


Industry 5.0 biedt meer kansen dan alleen procesoptimalisatie en efficiëntieverbetering. Dit is het moment om stil te staan bij wat we als mensheid willen voor onze toekomst. Verandering is onvermijdelijk, dus laten we er het beste van maken. Gaan we voor Mission Zero of iets nog ambitieuzers? Zelfs je persoonlijke levensmissie kan hier een rol in spelen. Hoe wil jij herinnerd worden? Wat is jouw legacy? Industry 5.0 is de perfecte kans om je persoonlijke en professionele missie te integreren.


Ik begrijp dat je misschien denkt: 'Maar ik moet wel winst maken.' Dat is zeker belangrijk, want je moet je werknemers betalen en er zelf ook van kunnen leven. Maar wil je echt een bedrijf dat oneindig blijft groeien? Een dikke bankrekening maakt niet per se gelukkig. Als mensen denken we vaak dat we pas gelukkig zullen zijn als we een bepaald bedrag op onze rekening hebben staan, maar de realiteit is dat als je blijft focussen op het materiële, je nooit gelukkig zal zijn. Uit een enquête is gebleken dat mensen over de hele wereld van mening zijn dat hun gezondheid en welzijn (zowel fysiek als mentaal), hun gezin (partner/echtgenoot en kinderen) en een gevoel van purpose de belangrijkste aspecten zijn om "geluk" te ervaren.


Sommige mensen zien verandering als iets negatiefs, iets dat risico's met zich meebrengt. Maar het kan ook gezien worden als een kans om het beter te doen. Industry 5.0 is zo'n kans. Om relevant te blijven in de komende decennia, is het nu het juiste moment om als bedrijf je strategie en doelen te herzien en te bepalen waar je naartoe wilt. Laat die strategie dan vooral niet in de kast liggen of haal ze niet af en toe boven voor een bedrijfspresentatie, maar maak het echt een onderdeel van je DNA.


Ben jij klaar voor Industry 5.0? Benieuwd hoe jij het aanpakt!

Futuristische Supertree Groves in Gardens by the Bay in Singapore
Comentarios


bottom of page